Tapahtumat

none

Ikimetsän ystävät ry pyrkii tuomaan metsien merkitystä monipuolisesti esille. Yhdistyksen tapahtumissa metsäluontoa lähestytään sekä biologian että kulttuurin kautta. 

Usein metsiensuojelukysymyksiä käsitellään julkisuudessa ainoastaan luonnontieteen näkökulmasta. Metsäteemaa on kuitenkin syytä tarkastella myös muiden näkökulmien kautta. Inhimillisesti kiinnostavaa on vaikkapa kulttuurinen metsätieto: millaisia uskomuksia metsiin on ammoin liitetty, millainen on ihmisten ja metsien yhteinen historia jne.

Metsät ovat kautta aikain olleet ainakin Suomessa ihmisille ”läheisintä luontoa” ja siten muodostuneet tärkeiksi aineellisesti, kulttuurisesti ja psykologisesti. Metsiin liittyy valtavasti tietoa, sekä tieteellistä että muistitietoa. 1800-luvun loppupuolelta lähtien puuvarannon hyödyntäminen on kuitenkin saanut suhteettoman suuren merkityksen. On aika antaa arvoa ja säilymisen mahdollisuus myös kaikelle muulle, mitä metsät ovat: luonnon monimuotoisuutta, kansantarinoiden tapahtumakenttä, rauhoittava ympäristö, innoituksen lähde - metsä on inspiroinut voimakkaasti mm. Akseli Gallen-Kallelaa, Pekka Halosta ja I. K. Inhaa taiteilijan työssä. Koskemattomat luonnonmaisemat ovat olleet pohjana kansallisidentiteetille ja ovat sitä toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Ikimetsät ystävien tapahtumissa ovat vuosien mittaan metsäsuhteestaan ja -ajatuksistaan kertoneet esim. dekkarikirjailija Leena Lehtolainen ja runoilija Risto Rasa sekä muusikko Timo Rautiainen. Valokuvataiteilija Ritva Kovalainen puolestaan on valottanut suomalaista metsä- ja puumytologiaa. Kulttuuritapahtumien sarjaa on tarkoitus jatkaa edelleen.

Kirjailijat ja metsä 02